Kai kurie tradiciniai patiekalai veganizuojami sudėtingokai. Na, bent jau neturint gaminimo įgūdžių. Šaltibarščių atveju viskas laabai paprasta, svarbiausia – turėti trintuvą/blenderį.
Ingredientai:
- 100 g saulėgrąžų branduolių (iš anksto pamirkyti keletą valandų)
- 3 trumpavaisiai agurkai
- 80 g svogūnų laiškų
- 30 g krapų
- 500 ml indelis marinuotų burokėlių
- truputis įprastos ir juodosios druskos
- truputis maltų juodųjų pipirų
- 1-2 šaukštai obuolių acto/truputis citrinų sulčių
- keletas bulvių
Gaminimas
Jeigu namų darbai atlikti, t. y. turim išmirkytus saulėgrąžų branduolius, galim pradėti… nuo bulvių. Nuskutam, sudedam į puodą, pasūdom, ant viršaus uždedam keletą krapų šakelių, paliekam virti.
Kol bulvės verda, stambiai sutarkuojam agurkus, smulkiai sukapojam svogūnų laiškus ir krapus. Beriam į dubenį ar puodą. Sudedam ir marinuotus burokėlius.
Mirkytas saulėgrąžas perplaunam, suberiam į blenderį, įpilam šiek tiek vandens (kad apsemtų). Trinam iki vientisos masės, tuomet įpilam daugiau vandens (~1.5 l) ir išplakam. Užpilam ant smulkintų daržovių ir žalumynų.
Įberiam šiek tiek maltų juodųjų pipirų, šiek tiek druskos ir gerokai daugiau juodosios druskos, kuri suteikia kiaušinių skonį (beriam po truputį, išmaišom, ragaujam, ir, jeigu trūksta skonio išraiškingumo, beriam dar).
Jeigu marinuotuose burokėliuose buvo mažai acto ir šaltibarščiuose trūksta rūgštoko poskonio (įprastai jis būna nuo rūgpienio), įpilam šiek tiek obuolių acto arba įspaudžiam citrinų sulčių.
Patiekiam su virtom bulvėm! ;)
Žalios Genties įspūdžiai
Šis veganiškas šaltibarščių variantas nenusileidžia originaliems. Skonis kiek kitoks, tačiau puikus, o ir improvizuojant jį galima koreguoti. Pavyzdžiui, rūgštumo suteiktų indelis sojų jogurto be priedų. Norint daugiau tirštumo, galima naudoti daugiau nei 100 g saulėgrąžų ir ne taip skrupulingai jas sublenderiuoti.
P.S. Jeigu turi savitą veganiškų šaltibarščių receptą, nesidrovėk ir komentaruose papasakok, kuo jie skiriasi nuo šių!
Super, reikės bandyt, dalis mano šeimos netoleruoja laktozės, bet kita dalis vistiek nori šaltibarščių :)
Įdomu, ar jau išbandėte? Ar patiko skonis? :)
Labai geri :) super receptas ir patarimai!
Džiaugiuosi! Jeigu atrasit savų improvizacijų gaminant šaltibarščius – pasidalinkit :)
Šiandieną išbandžiau panašiai paruošti šaltibarščius, bet vietoj saulėgrąžų, sumaliau išvirtas baltas pupas, ir vietoj marinuotų burokėlių, panaudojau paprastus virtus. Kiek per saldus. Valgomas, bet, aišku, ne toks skonis kaip su rūgpieniu. Eksperimentuosiu toliau. Ką tik užtikau jūsų tinklalalpį – labai patinka. Išbandysiu kitus receptus.
Šis šaltibarščių variantas irgi kiek saldokas. Verta eksperimentuoti su obuolių acto (arba citrinų sulčių) ir juodosios druskos kiekiais – didesni kiekiai tą saldumą „numuša“ :) Jeigu atrasite savitų vegan šaltibarščių gudrybių, būsiu dėkinga už pasidalinimą! :)
Aš dar mėgstu įdėti tofų kepinto ir nededu juodosios druskos, man ir vyrui nelabai patinka tas kiaušinių kvapas. Jei vegan tai vegan, nėra ko simuliuoti kvapais :D
Burokėliai,marinuoti su actu-nesveikas produktas.Acto nereikėtų išvis vartoti mityboje.Geriau citrinos sultis.O šiaip receptas patiko. Ačiū!