Ivan cai 2 zalia gentis

Rudens atradimas: siauralapių gauromečių arbata IVAN TEA su laukinėmis avietėmis

Apie gauromečių arbatą pirmą kartą išgirdau vykdama į tarptautinį Erasmus+ projektą Rumunijoje. Vienas vaikinas iš lietuvių komandos mūsų šalį reprezentuojančiam vakarui pasiūlė paruošti būtent šios arbatos. Pasirodo, siauralapis gaurometis (lot. Chamaenerion angustifolium) auga ir Lietuvoje.

Internete pavyko rasti, kad rusai siauralapį gaurometį dėl naudingųjų savybių suteikė caro Ivano vardą. Tai štai kodėl arbata, kurią atsiuntė AMRITA PLANET, vadinasi IVAN ČAI!

Ivan cai 1 zalia gentis

Ivan cai 3 zalia gentis

Siauralapiams gauromečiams priskiriamas nervų sistemos stiprinimo poveikis. Jeigu tai tiesa, tai ši arbata būtinai turėjo atsidurti mano rankose ir puodelyje :)

Esu gan jautrus žmogus ir įsisiūbavus įvykiams, tampu emociškai nestabili, ima dirginti įvairūs garsai, gausi socializacija, veiklų įvairovė. Tokių bangų išvengti gan sunku, nes esu smalsi, linkusi komunikuoti, domėtis naujais dalykais ir bandyti suderinti puokštę veiklų. Pervargusi turiu įdėti daug pastangų, kad prilėtinčiau tempus ir žengčiau žingsnį link taip žavinčio lėtumo ir minimalizmo. Šiuo atveju, susidraugaujant su IVAN TEA siauralapių gauromečių arbata, nauda dviguba – ramus pasėdėjimas su arbatos puodeliu jau savaime tampa pauze, o jeigu arbata dar ir teigiamai veikia nervų sistemą, išvis gerai!

O dar priskiriamas ir nerimo malšinimas, teigiamas poveikis esant refliuksui – irgi labai aktualu! Šio augalo arbata ne pro šalį ir norint sustiprinti imunitetą, sergant anemija, siekiant palaikyti normalų prostatos funkcionavimą.

P. S. Šią informaciją radau gan sename, t. y. 2014 metų straipsnyje, parašytame remiantis vaistažolininko Mariaus Lasinsko žiniomis. Naujų straipsnių nepavyko rasti, nes, deja, informacijos sklaida, susijusi su vaistažolėmis, gerokai apribota. Teiginius apie gydomąsias vaistažolių savybes galima pateikti tik apie farmaciškai patvirtintus preparatus.

***

Na, o dabar apie siauralapio gauromečio arbatos paruošimą, kvapą ir skonį!

Paruošimas

Tam kad tinkamai atsiskleistų skonis ir aromatas bei būtų išsaugotos naudingosios savybės, rekomenduojamas toks paruošimo būdas: molinį arbą porcelininį arbatinuką praskalaukite verdančiu vandeniu, tada į arbatinuką įberkite arbatą (maždaug vienas arbatinis šaukštas vienam puodeliui). Užpilkite karštu (ne verdančiu!) 80–90 laipsnių vandeniu. Uždenkite arbatinuką ir palikite ne mažiau kaip 15 minučių. Skonis ir aromatas pilnai atsiskleidžia po 35-40 minučių. Galite tas pačias arbatžoles užpylinėti 3–4 kartus. Beje, gamintojas įspėja, kad šios arbatos nepatartina vartoti tiems, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu.

Kvapas

Dar prieš ragaujant draugo mama minėjo, kad jai gauromečių arbata kvepia šienu. Kai atsukau indelį, pajutau iš tiesų į šieną panašų kvapą – tarsi jau sudžiuvęs, bet dar turintis gyvybės, neišsivadėjusio aromato. Draugas sakė, kad jam gauromečių arbata primena pirties vantų kvapą. Na, o kai sausą arbatą uostau dar kartą, rašydama šią apžvalgą, jaučiu iš tiesų malonų intensyvumą, kuris suaktyvina seilėtekį.

Skonis

Iš tiesų ši arbata turi savybę vis labiau patikti. Štai paragavus pirmą gurkšnį sodrios, tamsiai rudos spalvos arbatos, skonis pasirodo sunkiai apibūdinamas. Persipina saldžiarūgštis, saldus ir kiek kartus skoniai. Geriant toliau, ima jaustis arbatos skonio niuansai, kurie skleidžiasi tarsi kvepalų natos. Draugas pritarė, kad šią arbatą gerti vis skaniau, o kai jos vėl pasigaminom pusryčiaudami, konstatavom, kad ją gerti taip pat malonu ir dera prie maisto kaip ir įprasta, tarkim, žalioji arbata. Pats gamintojas akcentuoja, kad arbata yra stebinančiai skani, primena juodąją ir žaliąją arbatą, tačiau sudėtyje neturi kofeino ir nepasižymi tonizuojančiu poveikiu, tad tinka tiek rytui, tiek vakarui. Sudėtyje yra fermentuoti siauralapių gauromečių lapai ir fermentuoti paprastųjų aviečių lapai (kaip žinia, fermentuoti produktai yra naudingi organizmui).

Kartą gerdama šią arbatą, paeksperimentavau ir įdėjau cukraus. Labai keista, bet skonis nepakito – jeigu nežinočiau, net neįtarčiau, kad gauromečių arbata pasaldinta! Dar viena juokinga detalė – gauromečių arbatą geriu jau ne pirmą kartą, į puodelį dedu po šaukštelį arbatžolių, bet jų nemažėja :)) Net nežinau, galbūt jos stiklainyje suslėgtos ir šiek tiek nuėmus, likusi arbatžolių dalis pakyla/išsipučia iki stiklainio viršaus?

Ivan cai 4 zalia gentis

Ivan cai 5 zalia gentis

IVAN TEA fermentuotų gauromečių ir aviečių lapų arbata yra 100% natūrali, surinkta rankomis ir fermentuota pasitelkiant senovės receptus. Šios arbatos galima įsigyti www.amritaplanet.lt.

Parašykite komentarą