Naujas sekmadienis – naujas ir receptas su EKOFRISA ekologiškomis kruopomis. Šį kartą draugauju su jau seniai pamėgtais nekepintais grikiais. Kitaip nei rudi, t. y. kepinti, šie grikiai yra gerokai maistingesni. Nekepinti grikiai dar vadinami žaliais, o kartais – baltais grikiais. Žali jie dėl to, kad neapdoroti termiškai (raw), o balti, nes… jų spalva yra šviesi, svyruoja tarp balkšvos ir žalsvos.
Termiškai neapdoroti grikiai turtingi ląstelienos, kokybiškų baltymų, mononesočiųjų ir polinesočiųjų rūgščių, geležies, kalio, kalcio, magnio, fosforo, cinko, mangano, seleno, vitaminų E, B1, B2, P ir kt. Nekepinti grikiai yra neabejotinai vienos vertingiausių kruopų, kurias vertina sveikos mitybos atstovai, atletai, dietologai.
Siekiant išsaugoti nekepintų grikių maistingumą, juos patartina tiesiog mirkyti, o ne virti. Būtent taip ir elgiausi gamindama nekepintų grikių pudingą, kuris idealiai tinka pusryčiams, yra lengvo, šiek tiek salsvo skonio. Šis patiekalas taip patiko mano draugui, kad kitą rytą jis jį pakartojo šiek tiek improvizuodamas (produktų netrynė blenderyje).
Ingredientai
- 200 ml nekepintų grikių
- 100 ml migdolų ar kitokio augalinio pieno
- kriaušė
- 1/2 banano
- šaukštas migdolų riešutų sviesto
- šaukštas čija sėklų
- 1/3 šaukštelio cinamono
Gaminimas
Grikius užmerkiam ir paliekam per naktį.
Ryte pilam į kiaurasamtį ir perplaunam. Beriam į blenderį.
Iš paskos pilam augalinį pieną, beriam smulkintą kriaušę, bananą, dedam riešutų sviesto, čija sėklų ir cinamono. Trinam iki vienalytės konsistencijos.
Patiekiant galima apibarstyti norimais priedais: goji uogomis, mirkytais grikiais, vaisių gabaliukais, žiedadulkėmis, užpilti šiek tiek agavų ar klevų sirupo.