Japoniškų arbatų gamintoją KEIKO prisimenu dar iš tų laikų, kai dirbau konsultante LIVIN parduotuvių tinkle. KEIKO asortimente – ekologiškos žaliosios arbatos Shincha, Tenko, Sencha, Bancha, Konacha, Genmaicha ir žaliųjų arbatų perlas – Matcha. Visos KEIKO arbatos pasižymi išskirtinai aukšta kokybe, o jų skonių gamą stipriai lemia skirtingas lapelių skynimo laikas. Tiesą pasakius, iki susipažindama su šiuo prekės ženklu, net nebuvau atkreipusi dėmesio, kad rinkoje sutinkama daugiausia kiniška žalioji arbata (pasirodo, kiniškos ir japoniškos arbatos yra technologiškai skirtingos, nors ir išgaunamos iš to paties augalo).
Autentiškos japoniškos KEIKO arbatos yra užaugintos pusiau šešėlyje ekologiniuose ūkiuose, Japonijos pietuose. Šios arbatos pasižymi išskirtiniu skoniu, o dėl ypatingai švelnaus apdorojimo arbata apsaugoma nuo oksidacijos ir išlaiko visas naudingąsias savybes. KEIKO arbatos šviežios fasuojamos į sandarias pakuotes, kurios pritaikytos laikyti šaldytuve, o Matcha – šaldiklyje, mat būtent šviežia arbata išlaiko visas gerąsias savybes. Matcha yra stipriausias žinomas antioksidantas (prie jo gali slėptis net mėlynės, granatai ar brokoliai). Matcha arbatos gaminimas labai delikatus – japoniška žalioji arbata iki miltelių malama lėtaeigiu granito malūnėliu (per valandą pagaminama vos 30 g Matcha miltelių)! Skirtingai nuo užplikomų arbatos lapelių, kai gaunamos tik vandenyje tirpstančios medžiagos, geriant Matcha, gaunamos visos medžiagos 100 %, taip pat ir riebaluose tirpstantys vitaminai bei veikliosios medžiagos.
Man, kaip smalsiam žmogui, labai smagu, kad KEIKO arbatų asortimentas parduotuvių tinkle LIVIN vis labiau plečiasi. Pamačiusi ekologišką KEIKO MATCHA CHARMING CHAI arbatą, likau itin susidomėjusi. Ši arbata žada japoniškos aukščiausios rūšies Matcha arbatos ir indiškos prieskoninės Chai arbatos samplaiką – visiškai naują ir netikėtą skonį. Netrukus šią arbatą gavau lauktuvių ir dabar ragauju :)
Rodyti sudedamąsias dalis
Atidarius arbatos pakuotę, iš karto pasitinka sodraus ir itin malonaus kvapo žali milteliai. Pirmiausia pajuntu prieskonių aromatą, ryškiausiai – kardamoną, nors sudėtyje yra ir Ceilono cinamono, imbiero, kardamonų, pipirų, ciberžolių, gvazdikėlių. Po lengvai saldaus ir kartaus prieskonių dvelksmo pasitinka karališkosios Matcha arbatos aromatas.
Šią arbatą rekomenduojama ruošti naudojant 0.8–1.5 g miltelių / 100 ml virinto 80ºC vandens. Tuomet, naudojant bambukinę šluotelę, staigiais rankos judesiais reikia plakti apie 20 sekundžių, kol paviršiuje susidaro švelnios putos. Sakyčiau, kad neverta sukti galvos, jeigu po ranka neturite bambukinės šluotelės – arbatą tikrai pavyks suplakti ir be jos (žinoma, siekiant puoselėti tradicijas ir stipriau įsijausti į ritualą, bambukinės šluotelės ilgainiui greičiausiai įsinorėsit patys).
Paruošus KEIKO MATCHA CHARMING CHAI arbatą, dar labiau išryškėja prieskonių aromatas ir atsiskleidžia sunkiai apibūdinamas, gurmaniškas skonis. Šią arbatą ragavome kartu su draugu – jam taip patiko, kad iš karto nusičiupo likusį dar vieną puodelį jau paruoštos arbatos. Jam ši arbata pasirodė kreminė. Nesunku nuspėti, kad tokį įspūdį sukuria Matcha milteliai, kurie suplakami ir išgeriami (priešingai nei tais atvejais, kai geriama lapelių pavidalo žalioji arbata).
Pabaigai norisi pastebėti, kad ši arbata yra puiki dovanos idėja tiek sau, tiek artimam, naujus skonius ar žaliąją arbatą mėgstančiam žmogui. Gyvename laikotarpiu, kai ypatingai svarbu puoselėti stiprų imunitetą, o KEIKO MATCHA CHARMING CHAI prie šio tikslo tikrai prisidės :)