Formadore puodai

Suomijos dvelksmas: Muminukai, tradicinė virtuvė ir burokėlių karpačio receptas

Taip jau nutiko, kad Suomija nejučia ėmė brautis į mano širdį, tad atsakau tuo pačiu – švelniai braunuosi į Suomiją. Tiesa, kol kas manoji ekspedicija vyksta ne geografine prasme, tačiau dėl to ne mažiau įdomu!

Šią žiemą mano namuose apsigyveno dar nuo vaikystės pamiltas Suomijos atributas – Muminukai, o tiksliau jais papuošti emaliuoto plieno puodai iš e. parduotuvės formadore.lt. Ši parduotuvė yra tikras lobynas ieškantiems stilingų interjero detalių bei aksesuarų namams: virtuvei, voniai, svetainei, miegamajam ir bet kokiam kitam namų kampeliui.  Asortimentas stebėtinai platus, galybė prekių ženklų, tarp kurių yra ir MUURLA, gaminanti puodus, indus bei aksesuarus su Muminukais (ir ne tik). Šie puodai tinka elektrinei, indukcinei, keraminei ir dujinei viryklėms. Taip pat gali būti kaitinami laužavietėje, dedami į šaldiklį ir plaunami indaplovėje.

Turint puodus, dvelkiančius Suomija, dar trūko suomiškų idėjų, ką juose virti. Ir, lyg tyčia, į rankas pateko suomiškų receptų knyga EAT FINLAND. Kai kurie receptai gan specifiniai ir reikalauja paisyti sezoniškumo ar paieškoti įdomesnių produktų (pavyzdžiui, bobausių ar elnienos), o kitus pagaminti paprasta. Tad pradedu nuo paties pirmo recepto ir gaminu burokėlių karpačio. Iš karto sakau – visiškai niaaam!

Suomijos dvelksmas 1

Ingredientai

  • 4 burokėliai
  • 3 šaukštai grikių
  • Šiek tiek aliejaus
  • 20–30 gramų gruyere ožkos sūrio
  • Keletas stiebelių svogūnų laiškų
  • Keli šaukšteliai šviežių ar virtų bruknių
  • Žiupsnis druskos su mikrožalumynais
  • Keli šaukštai majonezo

Gaminimas

Burokėlius vyniojame į foliją ir dedame į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepame apie valandą, tuomet šakute patikriname – jeigu sminga lengvai, vadinasi, jau gana. Jeigu dar kieti, kepam toliau (mano orkaitei prireikė maždaug 1 val. ir 30 min.) Beje, kadangi stengiuosi valgyti daugiau sezoninių daržovių, iš karto kepiau daugiau burokėlių ir likusią dalį pasidėjau į šaldytuvą būsimiems garnyrams. Tą patį patariu ir jums, nes orkaitėje kepti burokėliai yra labai gardūs ir sultingi.

Burokeliu kepimas orkaiteje

Grikius išverdame – čia pasitarnavo MUURLA prikaistuvis, kuris idealiai tinka tais atvejais, kai reikia išvirti kokio nors produkto nedidelį kiekį, keletą kiaušinių pusryčiams ar paruošti padažą (prikaistuvis turi ir specialų „snapelį“, padedantį patogiai pilti padažą). Išvirtus grikius apkepiname nedideliame aliejaus kiekyje, kol įgaus traškumo.

Grikiu ruosimas

Muurla prikaistuvis 1

Ožkos sūrį smulkiai sutarkuojame, svogūnų laiškus sukapojame. Keptus burokėlius supjaustome kuo ploniau ir išdėliojame ant lėkščių.

Burokeliu karpacio gaminimas

Išdėliotus burokėlius apibarstome tarkuotu ožkos sūriu, grikiais, svogūnų laiškais, bruknėmis ir druska. Galiausiai uždedame šiek tiek majonezo. Viskas – metas mėgautis!

Burokeliu karpacio 2

Burokeliu karpacio 1

Jeigu skaitai šį įrašą ir turi suomiškų patiekalų rekomendacijų, gudrybių ruošiant karpačio ar ketini išbandyti šį variantą – pasidalink! :)

Parašykite komentarą