Ingredientai:
- ~1 kg bulvių
- ~150 g kvietinių miltų (naudojau pilno grūdo)
- 1-2 šaukšteliai kiaušinių pakaitalo (nebūtina)
- 0.5-1 šaukštelis kepimo miltelių
- druskos pagal skonį
- prieskonių (naudojau rytietiškų prieskonių ir žolelių mišinius)
- aliejaus kepti
Gaminimas
Bulves išvirti su lupenomis, atvėsinti, nulupti, sutarkuoti stambia tarka.
Atskirame inde sumaišyti miltus, kiaušinio pakaitalą, kepimo miltelius, druską, prieskonius. Mišinį suberti į tarkuotas bulves ir išminkyti tešlą. Formuoti kotletukus ir kepti ant lėtos ugnies įkaitusiame aliejuje iš abiejų pusių, kol apskrus.
Patiekti šiltus (nors gardus ir atšalę) su kopūstų salotomis, šaltibarščiais, anakardžių grietine ar kuo tik norisi.
Žalios genties įspūdžiai
Virtų bulvių tešla savaime kibi, tad manau, kad kotletukai puikiai formuotųsi ir be kiaušinių pakaitalo.
Svarbu skirti dėmesio prieskoniams, nes kai kažkada gaminau su paprasčiausiais juodaisiais pipirais ir druska, skonis nebuvo toks pikantiškas kaip su žolelėmis ir rytietiškų prieskonių mišiniu. Tiesa, patį pirmą kartą taip pat naudojau ne pilno grūdo miltus, tai galbūt irgi turėjo kažkiek įtakos skoniui.
Dažnu atveju švilpikai kepami orkaitėje, tačiau šiuo metu tokios neturiu, tad puikiai tiko ir keptuvinis variantas.
Vienas iš gardžiausių bulvinių patiekalų. Po ilgos pertraukos dariau su jau minėtais pakeitimais ir taip patiko, kad neatsispyriau pagundai pasigaminti dvi dienas iš eilės.